Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Κοινή Λογική

Τί είναι η κοινή λογική;

Είναι η λογική του μέσου ανθρώπου, όπου ως μέσος άνθρωπος ορίζεται το άτομο εκείνο που έχει τον μέσο όρο τον χαρακτηριστικών των ατόμων που συγκροτούν μια κοινωνία. Κυρίως αναπτύχθηκε στη δυτική ευρώπη μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο για να εκφράσει το περίφημο κοινωνικό κράτος, που τώρα καταρρέει και αγωνιούν να το σώσουν οι σύγχρονοι κρατιστές οικονομολόγοι (Κρούγκμαν, Στίγκλιτς κλπ).

Γιατί υπάρχει η κοινή λογική;

Η κοινή λογική υπάρχει για να μπορούν οι κυβερνήσεις να περνούν τις πολιτικές εκείνες που αυτές θεωρούν ως πολιτικές κοινής λογικής και οι οποίες απευθύνονται στο μέσο άνθρωπο (τον εκφραστή του λεγόμενου μεσαίου χώρου ή των νοικοκυραίων). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ανταποδοτικά ασφαλιστικά συστήματα της δυτικής ευρώπης.

Ποιο είναι το πρόβλημα της κοινής λογικής;

Η κοινή λογική είναι ένα στατιστικό κατασκεύασμα το οποίο απαξιώνει το θέλω του ατόμου, την επιθυμία του ατόμου και την διαφορετική λογική που μπορεί να έχει το κάθε άτομο. Δεν είναι λοιπόν η κοινή λογική ένα εργαλείο της φιλελεύθερης σκέψης και πολύ περισσότερο ένα μέσω έκφρασης του φιλελευθερισμού. Το κάθε άτομο έχει ιδέες, θέλω, λογική και αξίες αν εσύ του επιβάλλεις αυτές που αντιπροσωπεύουν την κοινή λογική εμμέσως το ευνουχίζεις και το μετατρέπεις σε ένα άβουλο ρομπότ.

Συμπέρασμα

Δεν μπορεί ένας εκφραστής της κοινής λογικής, του όχλου, ταυτόχρονα να λέει ότι είναι φιλελεύθερος και υμνεί το πρωτείο του ατόμου. Τι μπορεί να είναι; Μπορεί να είναι σοσιαλιστής (οπαδός της έννοιας της κοινωνίας), κουμμουνιστής (οπαδός του κράτους), κλπ

1 σχόλιο:

αλήθειες για το φιλελευθερισμό είπε...

Σωστός.

Γνωστά και τα ζητήματα που ανακύπτουν με τον median-voter.

Αν όλα αυτά δεν στερούνταν σοβαρότητας και προοπτικής, θα μιλούσαμε για το τέλος της πολιτικής.